Böcker

Jag rekommenderar följande böcker starkt!



Hästens själ av Klaus Ferdinand Hempfling
var min absolut första hästbok och den har blivit en bibel för mig. Den delen jag fokuserar på mest är de 26 hästkaraktärerna han beskriver i sin bok. När jag läste om Zigenaren var det som om Närv hade satt sig ned och skrivit om sig själv och satt in detta blad i Klaus bok! Allt var på pricken han! Jag fick då många svar. Jag behöver inte oroa mig för vår relation, Närv är så där helt enkelt. Ena dagen vill han bara arbeta hela tiden och andra dagen ska han leka vildhäst. Den hästen har gett mig många frågetäcken. Jag citerar ur texten om Zigenaren:

"Alla sätt som en häst kan uttrycka sig på, har Zigenaren i sig. Han är både charmig och omedgörlig, lika mild som obehärskad, både tydlig och onårbar och lika trogen som han är obunden och fri.
Zigenaren är äventyraren som inte klarar av ett äventyr, han är som den älskande som inte kan eller vill hålla kvar en relation. /.../ Det är som en eldig tango, där givandet och tagandet smälter ihop till ett harmoniskt kaos och där ingen frågar vars det hela börjar eller slutar, och rakt inte efter vad det är för nytta med alltihop."



   Zander och tiden       
Zander och tiden av Emelie Cajsdotter
För många många år sedan när jag var i det stora "jag-vill-ha-en-kanin-stadiet" sa mamma att jag skulle få en kanin om jag läste den här boken. Jag läste 50 sidor och gav upp. Nu för några månader sedan tog jag upp den igen och blev helt fångad. Den är djup, ibland lite för djup men här finns också många historier. Jag har aldrig läst ut boken, utan tappade bort den med bara några få kapitel kvar. Dax att dunka huvudet i väggen. 
Boken handlar om samtal med djur. Emelie har varit med i boken "De ovanliga - människor som går mot strömmen". Hon berättar om tiden, djuren och de vi människor har missat. Även en del komiska inslag om vad djur har sagt till henne och en del rörande samtal. Varje djurvän borde läsa den här boken!



träningslära av Leif Stilling
Träningslära för trav- och ridhästar av Leif Stilling
Här har vi den ultimata boken för träning av hästar! Den beskriver precis vad som händer i kroppen hos hästen. 



ABC of the horse
ABC of the horse.
Här kan du se varje muskel och varje liten sena i lättförståliga och detaljerade bilder! Det är svårare än man tror att få tag på så här bra böcker! 





         
Dansa med hästar - Klaus Ferdinand Hempfling.
Centrerad ridning / Ett med hästen - Sally Swift
Är bara ett måste i bokhyllan hos den hästintresserade!

Long Reinings

Att vara halvsjuk kan vara riktigt jobbigt, men det har varigt ett jätte bra tillfälle att se på hästfilmerna jag fick låna av Diana! Hovvård och Rörelse utan gränser hade jag redan sett men sedan hittade jag en jätte intressant film, Long reinings.

 

Long reinings - långa tyglar går, för mig, ut på att rida hästen utan att lägga sig i lika mycket. Man står på marken, strax bredvid korset med tyglar i handen. Hästen ska vara självständig men kontrolerad och får jobba utan ryttare eller kusk. 

 

 

Piet Bakker

 

 

Där fungerar nog människan anorlunda än på ryggen eller i vagnen. Hästen får inte lika mycket stöd ifrån människan, varken i munnen, skänklar eller liknande. Här fungerar människan mer som en guide. Man ska ha slaka tyglar till dess att hästen är så pass utbildad att den kan klara det utan. Allt behöver inte vara perfekt i början säger Piet Bakker som har gjort filmen. Jag fick blicken av honom som en riktig hästkarl, utan hårda nypor och den barska attityden många gamla hästmänniskor kan ha. 

Jag citerar på svenska:

"Allt du behöver är ett träns, tyglar, spö och en liten burk i midjan med hästgodis i.   ...

Och en häst! Du måste ha en häst! Annars ser det säkert konstigt ut när du tränar!"

 

En riktigt go gubbe som tog upp hans synsätt på hästgodis, spanska ridskolan och allt inom långa tyglar.

 

Det är jätte roligt att höra honom prata samtidigt som man ser händelseförloppet gå. I bild fick man se en hästs första lektion och den förstod inte mycket.

"Och då kommer hästen säga:

-Det här går ju inte! men då är det bara att man visar den med tygeln att det här går visst!"

 

Och det är härligt att se att i början behöver inte allt vara perfekt. De behöver inte gå i form och trampa under sig, de ska bara förstå och kunna utföra det själv. När det väl är bra på det höjer man sina krav.

I filmen hade han kommit så långt med sin hingst så han gjorde både levad och kaprioll. 

 

I helgen ska jag hem och då kommer shettisen få pröva på lite långa tyglar!!!

 

 


"Förord"

Hej, jag heter Annifrid Granberg, är 16 år och riktigt "hästbiten". 
Jag har väldigt många tankar kring hästar och många åsikter kring hästfolk. Tankarna samlas i mitt huvud och jag vet inte alls vad jag ska göra av dem. Att skriva ned dem tycker jag är svårt, men nu ska jag verkligen försöka!

RSS 2.0